21.04.2016 08:14

Jeme ich často a pritom nám škodia. Desať zabijakov v našej strave

Rakovina je druhý najväčší zabijak Slovákov. A iné národy na tom nie sú výrazne odlišne. Aj preto sa americký portál naturalon.com pozrel na to, čo v našej bežnej strave obsahuje najviac karcinogénov. A našiel potraviny obsahujúce karcinogény, alebo podozrivé z vyvolávania onkologických ochorení. Prinášame zoznam desiatich z nich.

Konzervované paradajky

Potraviny v konzervách sú sami o sebe tak trochu problém. A to kvôli látke nazývanej bisfenol-A alebo BPA. Obsahujú ju totiž takmer všetky. A vysoká kyslosť paradajok má na svedomí, že tejto látky do seba absorbujú viac. Pri pokusoch na zvieratách sa ukázalo, že vystavenie bisfenolu A počas vnútromaternicového vývoja ovplyvňuje vývoj prsného tkaniva plodu a zvyšuje riziko výskytu rakoviny prsníka v neskoršom veku, a tiež spôsobuje úbytok spermií u mužov. Od roku 2011 sa v Európskej únii nesmú predávať dojčenské fľaše s obsahom bisfenolu A.

Umelé sladidlá

Väčšina ľudí po nich siaha, keď chce schudnúť, alebo sa jednoducho vyhnúť cukru. Žiaľ, je to s nimi zložitejšie. Početné štúdie totiž ukazujú, že ľudia, ktorí ich konzumujú v pravidelných intervaloch v skutočnosti priberajú na váhe. Čo sa týka priamej škodlivosti na zdravie, pri väčšine sa nepodarilo preukázať mimoriadne negatívny vplyv, ale je treba byť obozretný. Napríklad pri cyklamáte, jednom z prvých nekalorických sladidiel, bol preukázaný karcinogénny účinok. V EÚ je však stále povolený.

Rafinované cukry

Nielenže nám rozkývavajú hladinu cukru v krvi (čo má za následok mnoho iných ťažkostí), ale tiež podporujú rast rakovinových buniek. Ide o všeobecne známy fakt, ktorý už v roku 1931 načrtol laureát Nobelovej ceny Otto Warburg

Potraviny vysoko solené, nakladané alebo údené

Potraviny, pri výrobe ktorých sa používajú konzervačné látky ako dusičnany a dusitany, síce priamo nespôsobujú rakovinu, ale je dokázané, že pravidelná kombinácia veľmi slaných a údených jedál je spojená so zvýšeným rizikom rakoviny hrubého čreva a žalúdka.

Hydrogenované oleje

Všetky rastlinné oleje obsahujú vysoké množstvo omega-6 mastných kyselín. Ich nadbytok spôsobuje zdravotné problémy ako sú srdcové choroby a tiež rôzne druhy rakoviny, najmä rakovinu kože. Pri ich príjme si preto treba dať pozor, aby boli vyvážené s omega-3 mastnými kyselinami. O to väčším problémom sú stužené, teda hydrogenované oleje, ktoré sú doslova liahňou nebezpečných trans-mastných kyselín.

Zemiakové lupienky

V tomto prípade asi nikto nepochybuje o škodlivosti uvádzanej potraviny – pre množstvo tukov a soli. Problémom však je aj látka menom akrylamid, ktorá vzniká vyprážaním pri vysokých teplotách. A patrí k potvrdeným karcinogénom.

Popkorn z mikrovlnky

V prípade tohto produktu ide o dva problémy. Po prvé – s obalom, po druhé – s obsahom. Čo sa obalu týka, väčšina obalov týchto produktov je potiahnutých kyselinou perfluóroktánovou, ktorá je podľa štúdie na Kalifornskej univerzite spojená so ženskou neplodnosťou. Výrazne tiež zvyšuje riziko vzniku rakoviny obličiek, močového mechúra, pečene, pankreasu a semenníkov. A čo sa obsahu týka, hoci každý výrobca používa trochu iné prísady, väčšina z nich používa propyl-galát, o ktorý je považovaný za možný karcinogén.

Spracované mäso

Čo presne spadá pod tento termín? Ide o dlhý zoznam, ale nekončí sa klobásami, párkami ani slaninou. Magazín BMC Medicine uvádza, že nadmerné množstvo soli a chemických látok, vrátane dusičnanu sodného, výrazne škodí nášmu zdraviu a pôsobí karcinogénne. Zvlášť, ak ide o údeniny.

Lososy z fariem

Hoci tento druh rýb patrí k jedným z najzdravších potravín vôbec, neplatí to pre lososy chované na farmách. Problémom je, že sú kŕmené neprirodzenými diétami, antibiotikami a pesticídmi a inými karcinogénmi. Vzhľadom k svojej strave obsahujú menej zdravých omega-3 mastných kyselín a štúdie ukázali, že obsahujú veľké množstvo ortuti a rakovinotvorných dioxínov. Treba si preto všímať pôvod kupovaných lososov.

Sýtené nápoje

Podľa štúdie uverejnenej v časopise American Journal of Nutrition ľudia, ktorí konzumujú viac ako jednu sýtenú limonádu denne mali vyššie riziko cievnej mozgovej príhody než ostatní. Spôsobujú tiež obezitu, prispievajú k zápalom a inzulínovej rezistencii a gastro-ezofageálnej refluxnej chorobe, čo spôsobuje nielen bolesť, ale skutočné pálenie pažeráka zo žalúdočnej kyseliny. Dráždia tiež žalúdočné vredy a obsahujú karcinogény typu derivát 4-metylimidazol.

 

 

 

Zdroj:https://style.hnonline.sk/

—————

Späť


Kontakt



+421 944 979 141