04.10.2019 14:25

Omega-3 mastné kyseliny pomáhajú spánku

O omega-3 mastných kyselinách sa často hovorí ako o látkach veľmi prospešných pre organizmus. Potvrdzuje to štúdia, ktorú vykonali odborníci z britskej University of Oxford. Ukazuje, že vyššia konzumácia kyseliny DHA má veľký vplyv na lepší spánok. Je známe, že DHA navyše prispieva k udržaniu správnej funkcie mozgu a dobrého zraku (priaznivé účinky sa prejavujú pri konzumácii 250 mg DHA denne). 

Výsledky štúdie, ktorej sa zúčastnilo 362 detí vo Veľkej Británii vo veku 7 až 9 rokov, boli zverejnené v magazíne Journal of Sleep Research. Zistilo sa, že problémy so spánkom u detí nie sú spojené len s behaviorálnymi či kognitívnymi problémami. Deti do experimentu nevyberali podľa toho, či trpia nespavosťou, ale pre problémy s čítaním. Ako sa však ukázalo, u 4 z 10 žiakov sa vyskytovali poruchy spánku. U detí, ktoré konzumovali polynenasýtené mastné kyseliny nastalo značné zlepšenie, v noci sa už tak často nebudili a spávali takmer o hodinu viac. Podľa štúdie môže lepšiemu spánku pomôcť už 600 mg kyseliny DHA.

 Omega-3, teda esenciálne nenasýtené mastné kyseliny patria do skupiny polynenasýtených mastných kyselín – je to najhodnotnejšia skupina mastných kyselín, no ľudské telo ich nevytvára, a preto musia byť prijímané z potravy. Odporúča sa predovšetkým tehotným ženám (do 5. mesiaca), pretože ak konzumujú kyselinu DHA, podporujú správny rozvoj zraku plodu a dojčených detí (priaznivé účinky sa prejavujú pri konzumácii 200 mg DHA viac ako je odporúčaná dávka omega-3 pre dospelých, t. j. 250 g EPA a DHA denne).

Na Slovensku a vo väčšine európskych krajín je príjem omega-3 kyselín príliš nízky.

A hoci odborníci pripúšťajú, že táto štúdia potrebuje ešte ďalšie preskúmanie, už teraz sa preukázalo, že deti, ktorým sa denne dávala dávka omega-3, mali oproti tým, ktorým podávali placebo, dlhší a kvalitnejší spánok počas skúmaného obdobia

—————

Späť


Kontakt



+421 944 979 141