2. Pôsobenie voľných radikálov

voľné radikály, antioxydantyĎalším dôvodom, prečo užívať potravinové doplnky, sú voľné radikály, presnejšie voľné kyslíkové radikály a voľné dusíkové radikály, a ich negatívny vplyv na náš organizmus.

Voľné radikály najviac škodia pri narušení našej prirodzenej antioxidačnej bariéry, kedy je narušená rovnováha medzi jednotlivými vitamínmi, stopovými prvkami, enzýmami a ďalšími antioxidantmi. Dochádza k rôznym chorobám ( hovorí sa im degeneratívne alebo tiež civilizačné choroby ) a rýchlejšiemu stárnutiu organizmu .

Antioxidačná bariéra môže byť narušená napríklad nedostatkami v stravovaní , stresom emočným i fyzickým, zvýšeným množstvom ozónu v ovzduší, fajčením, automobilovými splodinami, elektromagnetickým vlnením, slnečným žiarením, zápalovými stavmi organizmu znečistením vody a ovzdušia, upravovanými potravinami ( napr. údeninami ), toxickými kovmi, liekmi, priemyselnými chemickými zlúčeninami ....

 

Predpokladá sa, že nadbytok voľných radikálov vedie k vzniku niektorých ochorení a u všetkých ostatných zhoršuje priebeh ochorenia. Typickým príkladom vzniku ochorenia pôsobením voľných radikálov môžu byť zhubné nádory. Dochádza k zmene vlastností a štruktúry buniek, ktoré sa rýchlo množia a nádor rastie.